De kracht van influencer marketing voor duurzame merken
Geef je merk een onderscheidende persoonlijkheid door een gezicht (of meerdere gezichten) te koppelen aan je merk. Een effectieve manier hiervoor is het gebruik van influencer marketing en samenwerken met de juiste modellen. Deze strategie stelt mensen in staat zich beter te identificeren met je merk, wat niet alleen voordelen heeft voor je merkstrategie, zoals het opbouwen van betrouwbaarheid, maar ook voor het vergroten van het bereik van je campagnes. Het belangrijkste is dat de boodschap alleen overkomt als je influencers selecteert die de boodschap authentiek kunnen overbrengen, omdat ze er zelf ook in geloven. Ben je benieuwd hoe je dit kunt aanpakken en hoe je de juiste influencers kunt vinden? Lees dan verder!
De opkomst van social media heeft geleid tot een enorme groei van influencer marketing. Steeds meer bedrijven zetten influencers in om hun merk onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Social media draait om mensen, en als merk is het verstandig om daarop in te spelen als je wilt groeien.
“Uit een onderzoek van Influencer Marketing Hub blijkt dat influencer marketing 11x meer (ROI) oplevert dan andere digitale media.”
Een influencer of ambassadeur kan zowel een eenmalige of langdurige samenwerking aangaan met een merk. Wij geloven in de kracht van herhaling en dus ook in langdurige samenwerkingen. Waarom? Je creëert op deze manier niet alleen bereik, maar vergroot ook de geloofwaardigheid van je gekozen influencer, waardoor er verbinding ontstaat. Zoals ieder merk, heeft een persoon ook een identiteit en is het belangrijk dat ze met elkaar matchen. Het is minder geloofwaardig om iemand die veel reist en fast fashion promoot te koppelen aan een duurzaam merk. Naast dat het negatieve gevolgen kan hebben voor je merk, is het ook zonde van de investering. Je bereikt namelijk niet de juiste doelgroep. Hoe beter de match tussen een influencer en een merk, hoe beter het resultaat op de korte en lange termijn.
Uit het Deloitte-rapport “Conscious Consumerism” blijkt dat de meerderheid van de consumenten liever kiest voor duurzamere producten. Al zijn de meeste mensen niet bereid om daar ook meer voor te betalen, oh hi Dutch mentality ;-). Ze willen graag overtuigd worden door de meerwaarde, zoals de betere kwaliteit van duurzame producten. Dit is een mooi bruggetje naar influencer marketing. Want door middel van influencer marketing kun je de waarde en kwaliteit van je product laten vertellen door een ander. En dat werkt. Uit een onderzoek van Influencer Marketing Hub blijkt dat influencer marketing 11 keer meer ROI oplevert dan andere digitale media.
Niet alleen het bedrijfsleven zet zich steeds meer in voor duurzaamheid, ook influencers, modellen en bekende Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame samenwerkingen. Ze spreken zich vaker uit en geven voorkeur aan duurzame en lange termijn samenwerkingen. Hiermee onderscheiden ze zich en laten ze zien waar ze voor staan. Het is daarom belangrijk om te kijken welke influencers het beste bij jouw merk passen. Hoe je dat doet? De drie onderstaande tips helpen je op weg:
- Wat wil je bereiken met het inzetten van influencers? Maak een plan waarin je het budget bepaalt en doelstellingen vastlegt. Kies je voor een lange termijn merkstrategie of kies je voor het bereik van een campagne? Deze keuzes hebben veel invloed op de influencers die je selecteert.
-
Leg de doelgroep van jouw merk en de doelgroep van de influencer naast elkaar. Zijn er veel overeenkomsten? Kijk naar interesses, leeftijd en merken die de doelgroep volgt. Je kunt kiezen voor een influencer die dezelfde doelgroep heeft, maar ook iemand die juist een klein beetje afwijkt, hierdoor bereik je ook weer een nieuwe groep mensen.
-
Vraag een mediakit of ratecard op bij het management van de influencer of bij de influencer zelf, en kijk of het werk en de merken met wie ze nog meer hebben gewerkt matchen met wat jij wilt uitstralen met je merk. Vraag ook of ze relevante cijfers met je kunnen delen. Denk hierbij aan bereik, engagement en conversies van soortgelijke campagnes en lange termijn samenwerkingen.
Naast influencers zijn er ook modellen die hun gezicht voor lange termijn aan een merk verbinden. Ook hier is het belangrijk om te kiezen voor een model dat aansluit bij de waarden van jouw merk. Een mooi voorbeeld is Elize Been – founder van modellen agency Belle & Co – dat enkel met groene modellen en influencers werkt. Ze kiezen uitsluitend voor groene modellen en groene samenwerkingen. Zo zouden zij bijvoorbeeld nooit samenwerken met een Shell of McDonalds. Ze maken geen onderscheid op basis van gender, afkomst of maat. Zoals Elize zelf zegt: ‘Je kiest voor de energie van de persoon’. Door erachter te komen waarvoor ze staan en wat ze delen op social media, weet je of het een match is met jouw merk.
Voorbeelden
ArmedAngels werkt vaak samen met verschillende micro-influencers. Deze influencers werken met een gepersonaliseerde kortingscode, die ze goed kunnen meten. Het bijzondere is dat sommige influencers die zijn ingezet door Armedangels, ook benoemen dat je alleen kleding moet kopen als het nodig is. Zo dragen ze niet alleen de waarde van het merk uit, duurzaamheid, maar roepen ze ook op minder te consumeren. ArmedAngels heeft samengewerkt met influencers zoals When Sara Smiles, Elize Been en Growthinkers. Zij delen het niet slechts een keer op hun profiel, maar hebben een langere termijn samenwerking, wat zorgt voor vertrouwen bij zowel de influencers als het merk.
Food for Skin werkt ook met veel met influencers samen die goed bij het merk passen. Zo zoeken ze speciaal groene influencers uit die fan zijn van hun product. Vervolgens maken deze groene influencers op hun eigen manier integere content over hun cremes.
Hoe moet het niet?
De campagne van Pepsi met model en influencer Kendall Jenner kreeg in 2017. Het doel van de campagne was om steun te betuigen aan de Black Lives Matter- beweging. Dit pakte – en terecht – niet goed uit voor het merk. Een serieuze boodschap commercialiseren is not done. Kendall Jenner was ook niet de juiste persoon voor deze campagne vanwege haar achtergrond en gebrek aan bekendheid met de beweging. Er werd een compleet onrealistisch beeld geschetst, waarmee Pepsi destijds alle geloofwaardigheid verloor.
Geschreven door: Anouk van Vliet (33). Ze is medeoprichter van The Green Tale en leidt alle creatieve concepten en strategieën binnen The Green Tale en The Green Works. Ze gelooft dat positieve impact en winst hand in hand gaan. Haar doel is om groene bedrijven boven het maaiveld uit te laten steken en consumenten op een positieve manier bewust te maken van duurzame keuzes. Daarnaast geeft ze les aan de 55 Creative Business School om studenten alles te leren over social media branding.