Eva’s Trip-Advice: onmisbare tips voor een plant-based avontuur!

Als je veganistisch eet, kan dit voor sommigen een stresspuntje zijn in de aanloop naar de vakantie. Vaak wordt er gedacht dat veganistisch eten op vakantie een stuk lastiger moet zijn, maar niets is minder waar. Het vergt misschien een klein beetje meer voorbereiding, maar met de tips die ik je hieronder geef hoef jij niets aan geluk in te leveren terwijl jij van je vakantie geniet. Deze tips hoef je natuurlijk niet alleen toe te passen op je vakantie, maar kun je altijd en overal inzetten om je gezonde veganistische levensstijl voort te zetten.

1. Voorbereiding is het halve werk: Weet je al wat jouw vakantiebestemming gaat zijn? Lees je dan van tevoren in over de eetcultuur van dat land. Zo krijg je alvast een idee over wat je kunt verwachten tijdens je reis. In elke cultuur komen wel 1 of 2 gerechten in de keuken voor die compleet veganistisch zijn. Onthoud de naam van deze gerechten, zodat je deze kunt bestellen als je ze op de menukaart ziet staan.

Daarnaast kun je veganistische reisblogs van anderen lezen op het internet. Veganistisch eten is tegenwoordig enorm in opmars en steeds meer mensen maken verslag van hun reis. Ze delen over de geweldige tentjes waar ze geweest zijn of hun persoonlijke ervaringen met de eetcultuur van het land. Op deze manier leer je de cultuur alvast kennen en doe je wellicht inspiratie op over waar je kunt eten. Of download de app van Happy Cow. Hier vind je, ook op je vakantiebestemming, vega(n) eettentjes bij jou in de buurt!

2. Je verblijfplaats erop uitkiezen: Ben je nog opzoek naar een plek om te overnachten? Maak de beslissing over waar deze verblijfplaats zich bevindt dan weloverwogen. Kijk of je iets kunt vinden in de buurt van een (biologische) supermarkt, markt of foodhallen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook enorm handig, omdat je hier altijd wel iets kunt vinden wat je kan eten.

Verblijf je in een hotel of airbnb met ontbijt? Dan is het fijn om van tevoren te vermelden dat je veganistisch eet. Vaak willen de eigenaren er graag rekening mee houden. Je kan ook altijd vragen wat er voor ontbijt geserveerd wordt. Meestal hebben ze altijd wel vers fruit, broodjes, havermout, pindakaas en jam en dan heb je in ieder geval een goede start van je dag.

3. Stel jezelf flexibel op: Natuurlijk is het compleet uitstippelen van je vakantie niet nodig en is een beetje spontaniteit juist fijn. Ergens wandelen en een leuk plekje tegenkomen waar je graag neer wilt strijken op het terras moet gewoon kunnen. En dit heeft allemaal te maken met je eigen flexibiliteit. Als veganist weet je dat er op dit moment nog niet evenveel vegan-opties hebben als niet-vegan-opties, dus daar kun je je op instellen.

Dan is het voor die ene keer maar de salade zonder kaas of de groentesoep met de gegrilde groentes. Er zijn standaard gerechten die je bij bijna elk restaurant wel kunt vinden en waardoor je toch een volwaardige maaltijd binnen kunt krijgen. Het volgende restaurantje met genoeg veganistische opties waar je naartoe wilt, kun je via het internet opzoeken.

4. Heb altijd een noodvoorraad in je koffer: Denk je nu dat het op jouw plaats van bestemming echt lastig is om je veganistische levensstijl voort te zetten, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je koffer van tevoren al vol te stoppen met je noodvoorraad. Je kunt dan denken aan notenrepen, gedroogd fruit, havermout, een pak amandelmelk of beleg voor op brood of crackers.

Mocht je dan echt op een plek zijn waar ze helemaal geen opties hebben, dan kun je deze voorraad aanbreken. Het blijft wel belangrijk om ten alle tijden de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, dus dan kun je die voor de zekerheid maar het beste inpakken voor jezelf. Als veganist zijn dit voornamelijk Vitamine B12, plantaardige eiwitten en ijzer. Voor tips over een gezond en gevarieerd dieet, kun je deze blog van Viënne lezen.

Wil je nog meer tips over veganistisch eten op reis, gewoon thuis of zoek je een vegan kok voor op je evenement? Bezoek dan mijn website: https://www.eefbeleeft.nl/ Je kunt me ook volgen op instagram: @eefbeleeft

 

Eva van Hulten, 24 jaar uit Zevenbergen, heeft een passie voor veganistisch koken! Daarnaast is ze voedingscoach en helpt ze mensen met een gezondere levensstijl. Als veganistisch kok komt ze veelal op retraites, een plek waar mensen aan zichzelf en een betere wereld werken. Dit is dan ook precies waar ze graag aan wil bijdragen, een mooiere wereld vanbinnen en vanbuiten. Sinds haar 18e is ze al model, maar sinds kort heeft ze zich bij Studio Belle&Co gevoegd, omdat we hetzelfde doel hebben!